فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل - پیاپی 85 (پاییز 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 85 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • انیس محمدی، الله یار عرب مومنی * صفحات 226-238
    زمینه و هدف

    یکی از معضلات اجتماعی امروزی در بسیاری از کشورها، مصرف مکمل‌های ورزشی است که مشکلات عدیده‌ای را برای ورزشکاران ایجاد می‌کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مصرف مکمل‌های استروییدی بر نیم‌رخ آسیب‌های روان‌شناختی زنان بدن‌ساز انجام شد.

    روش‌کار

     در این مطالعه تحلیلی- توصیفی،150 نفر ورزشکاران بدن‌ساز زن بزرگ‌سال شهر اصفهان با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه‌گیری طبقه‌ای تصادفی به‌عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات، پرسش‌نامه‌های اطلاعات دموگرافیک، مکمل مصرفی ورزشکاران، و پرسش‌نامه سلامت روانی (MMPI) مورد استفاده قرار گرفت. هم‌چنین جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون‌های ضریب همبستگی اسپیرمن، رگرسیون چند متغیره و روش تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته‌ها

     نتایج پژوهش نشان داد که نیم‌رخ آسیب‌های روان‌شناختی زنان بدن‌ساز با مصرف مکمل‌های استروییدی رابطه معناداری دارد (0/002=p). هم‌چنین ننایج رگرسیون نشان داد، 1/6درصد برای مقیاس Hs؛ 5/3 درصد برای مقیاس D، 17/7 درصد برای مقیاس Hy؛ 36/6 درصد برای مقیاس Pd؛ 31 درصد برای مقیاس Pa؛ 35/7 درصد برای مقیاس Pt؛ 38/8 درصد برای مقیاس Sc؛ 18/3 درصد برای مقیاس Ma را مصرف مکمل‌های استروییدی تعیین می‌کنند.

    نتیجه‌گیری

     این یافته‌ها حاکی از آن است که مصرف مکمل‌های استروییدی نقش مهمی در وضعیت نیم‌رخ آسیب‌های روان‌شناختی زنان بدن‌ساز دارند. لذا، پیشنهاد می‌شود، مربیان و وررزشکاران در مصرف مکمل‌های استروییدی با احتیاط عمل نمایند.

    کلیدواژگان: مکمل های استروئیدی، آسیب های روان شناختی، بدن سازی
  • الهه فرامرزی*، پروانه نظرعلی صفحات 239-249
    زمینه و هدف

    آدیپولین از‌‌ جمله آدیپوسایتوکان‌های ضد‌‌التهابی است که عمدتا در بافت چربی سنتز و ترشح می‌شود. هدف از تحقیق حاضر مقایسه دو نوع تمرین ورزشی پیلاتس و CX بر سطوح آدیپولین و مقاومت به انسولین در زنان دارای اضافه وزن بود.

    روش کار

    در این پژوهش نیمه تجربی،‌‌ 30 آزمودنی زن دارای اضافه وزن (محدوده سنی 40-20، BMI، 25-30 کیلوگرم بر مترمربع) در 3 گروه پیلاتس (10 نفر)، CX (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. گروه پیلاتس با شدت 50 تا 80 درصد ضربان قلب بیشینه (8 هفته، 3 جلسه در هفته، به مدت 60 دقیقه) و گروه CX با شدت50 تا80 درصد 1RM (8 هفته، 3 جلسه در هفته، به مدت 30 دقیقه) به تمرین پرداختند. گروه کنترل هیچ گونه فعالیت ورزشی انجام ندادند. قبل و بعد از مداخله، اندازه گیری‌های قد، وزن و شاخص توده بدنی و ضربان قلب آزمودنی‌ها با استفاده از ساعت مچی پولار و نمونه‌های خونی جهت بررسی فاکتورهای بیوشیمایی آدیپولین، انسولین و گلوکز از آزمودنی‌ها گرفته‌شد و به منظور تعیین تفاوت بین گروه‫ها از آزمون آماریMixed ANOVA و برای تعیین اثرات ساده متغیرها از آزمون‌های آماری ‌‌‌‌تی زوجی استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که اجرای 8 هفته تمرینات پیلاتس و CX باعث افزایش سطوح آدیپولین پلاسمایی می شود که از لحاظ آماری معنادار بود (0/05 <p). همچنین، بین دو فعالیت ورزشی پیلاتس و CX با گروه کنترل تفاوت معنادار وجود داشت (0/05< p)؛ اما بین دو گروه پیلاتس و CX، در هیچ کدام از فاکتورها تفاوت معنادار وجود نداشت. شاخص های وزن، درصد چربی، BMI، گلوکز، انسولین و مقاومت به انسولین گروه های پیلاتس وCX ، نسبت به گروه کنترل کاهش معنادار داشته است (0/05< p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد تمرین‫های ورزشی پیلاتس و CX باعث افزایش معنی‫دار سطوح سرمی آدیپولین و کاهش معنی‫دار شاخص توده بدن، درصد چربی، وزن و مقاومت به انسولین نسبت به گروه کنترل می شوند (0/05< p)، ولی بین دو گروه ورزش پیلاتس و CX در این فاکتورها تغییر معنی‫داری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: پیلاتس، CXworx، آدیپولین، مقاومت به انسولین، اضافه وزن
  • زهرا علیزاده، حافظ میرزانژاد اصل، بهنام محمدی قلعه بین، زهرا حیدری * صفحات 250-258
    زمینه و هدف

    ماهی ها یکی از مهم ترین منابع انگل های مشترک بین انسان و دام در سراسر جهان هستند. این مطالعه با هدف تعیین انگل های کرمی ماهیان صید شده از رودخانه ارس انجام شد.

    روش کار

    در این بررسی طی سال های 1399-1400 تعداد 100 ماهی شامل 20 عدد ماهی کپور معمولی، 10 عدد کپور نقره ای، 5 عدد کپور سرگنده، 12 اسبله، 5 عدد ماش ماهی، 15 عدد کلمه، 3 عدد سوف، 22 عدد زردپر، 8 عدد سیم از رود ارس صید شد. تمام قسمت‌های بدن ماهی (فلس‌ها، آبشش‌ها، چشم‌ها، ماهیچه‌ها، شکم، دستگاه گوارش) از نظر انگل‌های کرمی بررسی شدند. پس از شفاف سازی و رنگ‌آمیزی موقت با لاکتوفنول-آزوکارمین، خصوصیات مورفولوژیکی کرم‌ها با استفاده از میکروسکوپ کالیبره شده مجهز به دوربین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بعد از بررسی‌های انجام شده و ارزیابی نمونه‌ها، تعداد 18 (18%) عدد از ماهی ها آلوده به انگل بودند. انگل های کرمی یافت شده در ماهی ها شامل پلروسرکویید لیگولا اینتستینالیس در کپور معمولی 40%، کلمه 13/33%، سیم 12/5% و بوتریوسفالوس در کپور معمولی 5% و دیپلوزون در کپور معمولی 5% در کلمه 6/7% و داکتیلوژیروس در کپور معمولی 10%، در سیم 12/5% و متاسرکرکلینوستوموم در کپور معمولی 5% بود.

    نتیجه گیری

    در بین انواع ماهی های بررسی شده بیشترین میزان آلودگی به انگل های کرمی در کپور معمولی بود. همچنین در بین انگل های کرمی یافت شده بالاترین فراوانی مربوط به لیگولا اینتستینالیس و بعد از آن داکتیلوژیروس می باشد.

    کلیدواژگان: کرم های انگلی، ماهی، رود ارس
  • خدیجه خانعلی ها، فرح بخارایی سلیم *، محسن صادقی، برنا سالمی صفحات 259-268
    زمینه و هدف

    توکسوپلاسماگوندی یک انگل داخل سلولی اجباری با توزیع جهانی است. تشخیص عفونت توکسوپلاسماگوندی با حساسیت و ویژگی بالا در مدیریت و درمان این بیماری بسیار مهم است. هدف از مطالعه حاضر بررسی سرولوژیک و مولکولی توکسوپلاسموز با استفاده از ژن B1 در بیماران HIV مثبت مراجعه کننده به بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران بود.

    روش کار

    دراین مطالعه مقطعی،660 نمونه خون از بیماران HIV/AIDS مثبت مراجعه کننده به بیمارستان‫های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران جمع آوری گردید. نمونه های بیماران از نظر آنتی بادیIgG و IgM ضد توکسوپلاسما گوندی با کیت الایزا مورد بررسی قرار گرفتند. DNA ی ژنومیک نمونه های سرم، سلول های تک هسته ای خون محیطی و نمونه خون کامل افراد مورد بررسی، استخراج شد و سپس برای ردیابی ژنوم توکسوپلاسما گوندی با روش Real‐time-PCR مورد آزمایش قرارگرفت.

    یافته ها

    اگرچه آنتی بادیIgG ضد توکسوپلاسما گوندی در (23.9%) 158 بیمار از 660 بیمار مبتلا به HIV مثبت بود، آنتی بادی IgM در (0.76%) 5 مورد از بیماران مثبت بود. نتایج Real-Time PCR نشان داد که 7 بیمار (1.06%)مبتلا به توکسوپلاسموز با استفاده از سلول های تک هسته ای خون محیطی خون بیماران مثبت بود که شامل 5 بیمار از نظر آنتی‫بادیIgM ضد توکسوپلاسما گوندی مثبت و دو بیمار با تیتر بالای آنتی بادی IgG بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاکی از آن است که روش Real-time PCRبا استفاده از سلول های تک هسته ای خون محیطی روش مناسب در تشخیص توکسوپلاسموز می باشد. این روش به همراه سنجش آنتی بادی، به ویژه تیتر بالای آنتی‫بادی‫های IgG توکسوپلاسما می تواند برای تشخیص توکسوپلاسموز مفید باشد.

    کلیدواژگان: شیوع سرمی، توکسوپلاسموزیس، Real-Time PCR، HIV
  • منصوره شمسی سوسهاب، علیرضا علمیه *، رامین شعبانی صفحات 269-279
    زمینه و هدف

    بیماری پارکینسون نوعی اختلال پیشرونده عصبی است که با تخریب نورون های دوپامینرژیک جسم سیاه همراه است. تمرین بدنی می تواند خطر آسیب های نورونی را کنترل کند. ترکیبات روغن زیتون، بر فعالیت سیستم کولینرژیک مغزی اثر تعدیلی دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی هشت هفته تمرین ترکیبی مقاومتی هوازی با مصرف روغن زیتون بر تعادل و برخی ژن های آپوپتوز جسم سیاه مغز در موش‫های پارکینسونی انجام شد.

    روش کار

    تعداد 48 موش صحرایی نر به هشت گروه شش تایی تقسیم شدند. جهت القای پارکینسون از تزریق داخل هیپوکامپی 6- هیدروکسی دوپامین استفاده شد. روغن زیتون روزانه 0/4 میلی لیتر به مدت هشت هفته به موش های مورد نظر خورانده شد. تمرین هوازی 30 دقیقه روی تردمیل با سرعت 11 متر در دقیقه با شدت 60 تا 65 در صد VO2max انجام شد. تمرین مقاومتی با بالا رفتن از نردبان با وزنه به دم موش با 30 درصد وزن بدن شروع و در انتهای هفته هشتم به 100 درصد وزن بدن رسید. جهت بررسی تعادل موش ها از میله تعادل استفاده شد، بیان ژن ها با روش Real time-PCR انجام شد. تحلیل آماری با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی تامهن در سطح معنی داری0/05>p انجام شد.

    یافته ها

    افزایش معنی‫داری در بیان ژن PINK-1، AKT و کاهش در بیان ژن کاسپاز-3 و p53 در گروه تمرین، تمرین با و بدون مصرف روغن زیتون و روغن ذرت در مقایسه با گروه پارکینسون مشاهده شد (0/001= p). لیکن بین این سه گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت .بهبود تعادل در موش‫های با تمرین و مصرف روغن زیتون نسبت به گروه پارکینسونی مشاهده شد (0/001= p).

    نتیجه گیری

    هشت هفته تمرین ترکیبی مقاومتی- هوازی باعث افزایش معنی دار در بیان ژن AKT و PINK1 و کاهش بیان ژن کاسپاز-3 و P53 در موش‫های پارکینسونی می‫شود. همچنین این شیوه تمرینات ورزشی به همراه مصرف روغن زیتون باعث بهبود تعادل در موش‫های پارکینسونی می‫گردد.

    کلیدواژگان: پارکینسون، تمرین مقاومتی هوازی، AKT، PINK1، کاسپاز-3، P53
  • سجاد کرمانی، آسیه عباسی دلوئی*، احمد عبدی، ایوب سعیدی صفحات 280-292
    زمینه و هدف

    شواهد اخیر نشان می دهد که پروتیین های مورفوژنتیک استخوان (BMPs) در تنظیم بافت چربی نقش دارند. هدف از این تحقیق، مقایسه تاثیر سه روش تمرین مقاومتی بر پروتیین مورفوژنتیک استخوان-2 و پروفایل لیپیدی در مردان چاق بود.

    روش کار

    در یک کارآزمایی نیمه تجربی، 44 مرد چاق (23-32 سال) انتخاب و به صورت تصادفی به چهار گروه شامل کنترل، تمرین مقاومتی تناوبی، تمرین مقاومتی سنتی و تمرین مقاومتی دایره ای تقسیم شدند. تمرین مقاومتی تناوبی، سنتی و دایره ای با شدت 50 درصد تکرار بیشینه و زمان استراحت فعال، 3 جلسه در هفته و به مدت 12 هفته انجام شد. سطح پروتیین مورفوژنتیک استخوان-2 (BMP-2) سرم با استفاده از کیت و به روش الایزا اندازه گیری شد. داده ها به روش آزمون t همبسته، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری0/05 <p تجزیه و تحلیل شد.

    یافته‌ها

     نتایج نشان داد که تمرین مقاومتی سنتی، دایره ای و تناوبی با کاهش معنی دار غلظت BMP-2، LDL، کلسترول و تری گلیسرید در گروه های تمرین مقاومتی تناوبی، سنتی و دایره ای و افزایش معنی دار غلظت HDL در گروه های تمرین مقاومتی تناوبی و دایره ای نسبت به پیش آزمون همراه بود (0/001>p). میزان BMP-2 در گروه تمرین مقاومتی تناوبی نسبت به گروه تمرین مقاومتی سنتی به طور معنی داری کمتر بود(0/001>p). میزان HDL و LDL، کلسترول و تری‫گلیسرید در مردان چاق در گروه های تمرین مقاومتی تناوبی و دایره ای نسبت به گروه تمرین مقاومتی سنتی به ترتیب به طور معنی داری بیشتر و کمتر بود (0/001>p).

    نتیجه‌گیری

    12 هفته تمرین مقاومتی تناوبی، دایره ای و سنتی با کاهش BMP-2 و بهبود پروفایل لیپیدی در مردان چاق همراه بود و تمرین مقاومتی تناوبی ممکن است بتواند بر BMP-2 و پروفایل لیپیدی در مردان چاق موثرتر باشد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، بافت چربی، پروتئین مورفوژنتیک استخوان 2، پروفایل لیپیدی
  • محمدرسول میرزائی، شهرام غلامرضائی*، رامین شعبانی صفحات 293-305
    زمینه و هدف

    افزایشBnip3 و Parkin نقش مهمی در حفظ عملکرد میتوکندری و مهارROS دارد. بین ظرفیت تنفسی میتوکندری با سطوح mRNA پروتیین های Bnip3 و Parkin آزمودنی ها در اثر تمرین، همبستگی مشاهده شده که نشان از نقش بارز دینامیک میتوکندریایی بر بهبود ظرفیت تنفسی دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرین تناوبی با شدت بالا و مصرف مکمل کورکومین بر بیان ژن Bnip3 و Parkin میتوکندریایی کاردیومیوسیت‌ موش‌های نر مدل سکته قلبی بود.

    روش کار

    در مطالعه تجربی حاضر 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار از طریق تزریق درون صفاقی ایزوپروترنول (mg/kg 100- دو روز متوالی) به آنفارکتوس میوکارد مبتلا و پس از اطمینان از آنفارکتوس (سنجش تروپونین)، بطور تصادفی به چهار گروه؛ کنترل، تمرین تناوبی با شدت بالا، کورکومین (mg15کورکومین خالص و دی متیل سولفوکساید با غلظت 10% به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن پنج روز در هفته بصورت گاواژ) و توام (مکمل+ تمرین) تقسیم شدند. گروه‫های تمرین و توام، هشت هفته تحت تمرین (10 وهله‌ فعالیت چهار دقیقه ای با شدت 90-85 درصد VO2max) قرار گرفتند. بیان ژن Bnip3 و Parkin به روش Real-time PCRبه دست آمد. داده ها توسط آزمون کولموگروف- اسمیرنوف و تحلیل واریانس یک طرفه آنالیز شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین میانگین گروه ها در بیان ژن Bnip3 و Parkin تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج آزمون توکی نشان داد که بیان ژن های Bnip3و Parkin در گروه های تمرین تناوبی شدید و تمرین- مکمل، بیشتر از گروه‫های کنترل و مکمل بود. بین گروه‫های مکمل و کنترل، تفاوت معنی داری وجود نداشت. در واقع استفاده از کورکومین بدون تمرین، تاثیری بر بیان ژن Bnip3 و Parkin نسبت به گروه کنترل نداشت.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان می دهد تمرین تناوبی و مصرف کورکومین اثر محافظتی بر کیفیت میتوکندریایی در دوره انفارکتوس دارد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، کورکومین، سکته قلبی، بیان ژنBnip3، Parkin
  • ندا محمدپور *، نسرین فولادی، مینا اسعدی صفحات 306-313
    زمینه و هدف

    برای مقابله با شیوع بیشتر و ناگهانی کووید-19، دندانپزشکان باید از تحولات اخیر به ویژه دستورالعمل‫های مرتبط با پیشگیری از کووید-19 آگاه باشند، این مطالعه با هدف بررسی رعایت دستورالعمل های مرتبط با پیشگیری از کووید-19 در مراکز دندان‌پزشکی شهر اردبیل در سال 1401 انجام پذیرفت.

    روش کار

    این مطالعه به صورت مقطعی (توصیفی- تحلیلی) در بازه زمانی اردیبهشت تا مرداد سال 1401 انجام پذیرفت. در این مطالعه به صورت تمام شماری، 254 دندانپزشک عمومی و متخصص مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته روایی و پایایی شده بر اساس دستورالعمل های کشوری‌ بود که شامل 6 سوال دموگرافیک و 41 سوال مربوط به رعایت دستورالعمل‌های مرتبط با پیشگیری از کووید-19 بود. داده‌ها بعد از جمع آوری، طبقه‌بندی ‌شده و با استفاده از آزمون‌ کای دو و آزمون دقیق فیشر تحلیل گردید، برای تجزیه‌ و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS-26 استفاده شد. سطح خطای مورد قبول 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که میزان رعایت دستورالعمل‌های مرتبط با پیشگیری کووید-19 در شاخص مدیریت بیماران قبل درمان 45 درصد و در شاخص تجهیزات مورد نیاز و الزامات حفاظت شخصی 72/42 درصد و در شاخص اقدامات درمانی مورد نیاز در زمان پاندمی 42/81 درصد برآورد گردید. تفاوت معناداری در رعایت دستورالعمل‌های مرتبط با پیشگیری کووید-19 بر اساس تحصیلات و سابقه کاری وجود داشت (0/05>p)، اما تفاوت معناداری در رعایت دستورالعمل‌های مرتبط با پیشگیری کووید-19 بر اساس جنسیت، سن، تاهل، سابقه ابتلا به کووید 19 وجود نداشت.

    نتیجه‌گیری

     میزان رعایت دستورالعمل های مرتبط با پیشگیری کووید-19 در مراکز دندان‌پزشکی شهر اردبیل در سطح متوسط بود و تحت تاثیر عواملی همچون تحصیلات و سابقه کاری دندانپزشک قرار داشت.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، آموزش دندانپزشکی، خدمات بهداشتی دندان، مدیریت بیماران
|
  • Anis Mohammadi, Allahyar Arabmomeni * Pages 226-238
    Background & Objective

     

    One of the social problems in many countries is the consumption of sports nutrition supplements, which causes many problems for athletes. The aim of this study was to investigate the role of steroid supplementation on the psychological injuries profile in female bodybuilders.

    Methods

    In this analytical-descriptive study, 150 adult female bodybuilders (mean age 29.15 years, SD=6.82) were selected using the Cochran formula and stratified random sampling as a statistical sample. To collect data, demographic information, the Athletes 'supplement intake Scale, and Mmpi-2 mental health questionnaires were used. Data were analyzed using the Spearman correlation coefficient, Multivariate regression, and Structural Equation Modeling.

    Results

    The results showed that the female bodybuilder's psychological injuries profile was a significant relationship with steroid supplements (p=0.002). Also, the regression results showed that 1.6% for the Hs scale; 5.3% for the D scale, 17.7% for the Hy scale; 36.6% for the Pd scale; 31% for the Pa scale; 35.7% for the Pt scale; 38.8% for the Sc scale; 18.3% for the Ma scale is determined by the use of steroid supplements.

    Conclusions

    These findings indicate that a steroid supplement has an important role on the psychological injuries profile of female bodybuilders. Therefore, it is recommended that coaches and athletes to be cautious in taking steroid supplements.

    Keywords: Steroid Supplementation, Psychological Injuries, Bodybuilding
  • Elahe Faramarzi *, Parvaneh Nazarali Pages 239-249
    Background & objectives

     

    Adipolin is one of the anti-inflammatory adipocytokines that is mainly synthesized and secreted in adipose tissue. This study aimed to compare the two types of Pilates and CX exercises on adipolin level and insulin resistance in overweight women.

    Methods

    In this semi-experimental research, 30 overweight female subjects (age range 20-40, BMI, 25-30 kg/m2) were divided into three groups of Pilates (10 people), CX (10 people) and control (10 people) .The Pilates group trained with an intensity of 50-80% of the maximum heart rate (8 weeks, three sessions per week, for 60 minutes) and the CX group with an intensity of 50-80% of 1RM (8 weeks, three sessions per week, for 30 minutes). The control group did not do any sports activities. Before and after the intervention, measurements of the subjects' height, weight and body mass index and heart rate were taken using a polar wristwatch, and blood samples were taken from the subjects to check the biochemical factors of adipolin, insulin and glucose. In order to determine the difference between the groups, a mixed statistical test was used. ANOVA and paired statistical tests were used to determine the simple effects of variables.

    Results

    The results of the present study showed that the implementation of 8 weeks of Pilates and CX exercises increases plasma adipolin level, which was statistically significant (p<0.05). Also, there was a significant difference between the two sports activities of Pilates and CX with the control group (p<0.05); However, there was no significant difference in any of the factors between the Pilates and CX groups. Weight indices, fat percentage, BMI, glucose, insulin and insulin resistance of Pilates and CX groups have significantly decreased compared to the control group (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of our study, it was shown that Pilates and CX exercises cause a significant increase in the serum level of adipolin and a significant decrease in body mass index, fat percentage, weight and insulin resistance compared to the control group (p<0.05), but there was no significant change in these factors between the two groups of Pilates and CX.

    Keywords: Pilates, CXworx, Adipolin, Insulin Resistance, Overweight
  • Zahra Alizadeh, Hafez Mirzanejad asl, Behnam Mohammadi ghalebin, Zahra Heidari * Pages 250-258
    Background & objectives

     

    Fishes are one of the most important sources of zoonotic parasites throughout the world. This study aimed to determine helminthic parasites of Fish caught in the Aras River.

    Methods

    During 2020-2021, a number of 100 fishes including 20 Cyprinus carpio, 10 Hypophthalmichthys molitrix, 5 Hypophthalmichthys nobilis, 12 Silurus glanis, 5 Aspius aspius, 15 Ratilus rutilus, 3 Sander lucioperca, 22 Luciobarbus capito, and 8 Abramis brama were caught. All parts of the fish body (scales, gills, eyes, muscles, gastrointestinal tract) were examined for Helminthes parasites. After clearing and temporarily staining with Lactophenol-Azokarmin, morphological characters of worms were analyzed using a calibrated microscope equipped with a camera.

    Results

    After examining and evaluating the samples, 18 (18%) of the fish were infected with at least with one helminthic parasite. The species and percent of infection were as follows: Ligula intestinalis plerocercoid: Cyprinus carpio 40%, Ratilus rutilus 13.33%, Abramis brama 12.5% in the abdominal cavity. Bothriocephalus sp.: Cyprinus carpio 5% in the intestine. Diplozoon sp.: Cyprinus carpio 5% and Ratilus rutilus each 6.7% in gills. Dactylogyrus sp.: Cyprinus carpio 10%, Abramis brama 12.5% in gills. Clinostomum sp. metacercariae: Cyprinus carpio 5% infected with metacercaria in gills and abdominal cavity.

    Conclusion

    Among the investigated types of fish, the highest level of infection with helminthic parasites was found in common carp. Also, among the helminthic parasites found, the highest frequency is related to Ligula intestinalis, followed by Dactylogyrus

    Keywords: Parasitic Helminthes, Fish, Aras River
  • Khadijeh Khanaliha, Farah Bokharaei-Salim *, Mohsen Sadeghi, Borna Salemi Pages 259-268
    Background & objectives

     

    Toxoplasma gondii is an obligate intracellular parasite with global distribution. Diagnosis of Toxoplasma gondii infection with high sensitivity and specificity is very important in managing and treating this disease. The purpose of this study is serological and molecular investigation of toxoplasmosis using B1 gene in HIV- positive patients referred to hospitals affiliated with Iran University of Medical Sciences.

    Methods

    In this study, 660 blood samples were collected from HIV/AIDS- positive patients referred to hospitals affiliated with Iran University of Medical Sciences. Patient samples were examined for the presence of IgG and IgM antibodies against Toxoplasma gondii using an ELISA kit. Genomic DNA was extracted from the patient's serum, as well as peripheral blood mononuclear cell (PBMC) and whole blood samples, and then Real time-PCR was performed.

    Results

    Although IgG antibody against Toxoplasma gondii was positive in 158 (23.9%) patients out of 660 HIV- positive patients, IgM antibody was positive in 5 (0.76%) patients. The results of Real-Time PCR showed that 7 (1.06%) patients were positive in PBMC samples, of which five patients were positive for IgM antibodies against Toxoplasma gondii while two patients had high- level Toxoplasma IgG antibody titers.

    Conclusion

    The results of the study indicate that the Real-time PCR method using PBMC DNA samples is a suitable method for the diagnosis of toxoplasmosis. This method, together with the antibody test, especially the high titer of Toxoplasma IgG antibodies, can be helpful in the diagnosis of toxoplasmosis.

    Keywords: Seroprevalence, Toxoplasmosis, Real-Time PCR, HIV
  • Mansooreh Shamsi Soshab, Alireza Elmieh *, Ramin Shabani Pages 269-279
    Background & objectives

    Parkinson's disease is a progressive neurological disorder associated with the destruction of dopaminergic neurons in the substantia nigra. Physical exercise can control the risk of neuronal damage. The compounds of olive oil have a modulating effect on the activity of the brain cholinergic system. The present study aimed to investigate 8 weeks of combined aerobic resistance training with olive oil consumption on the balance and some apoptotic genes of the substantia nigra of the brain in Parkinsonian rats.

    Methods

    Forty- eight male rats were divided into 8 groups (n=6). 6-Hydroxydopamine was used to induce Parkinson's disease. Olive oil (0.4ml/daily) was fed for 8 weeks to the target group. Thirty minutes aerobic exercise was performed on a treadmill at a speed of 11 meters per minute with an intensity of 60 to 65% of VO2max. Resistance exercise started by climbing a ladder with weights to the rat's tail with 30% of body weight, which reached 100% of body weight at the end of the eighth week. To check the balance of the mice, a balance bar was used; the expression level of genes was measured using Real time-PCR method. Statistical analysis was performed using one-way analysis of variance and Thomhan's post hoc test at a significance level of p<0.05.

    Results

    A significant increase in PINK-1and AKT gene expression levels and a decrease in caspase-3 and p53 gene expression levels were observed in the exercising group, exercising with and without consuming olive oil and corn oil compared to the Parkinson's group (p=0.001). However, there was no significant difference between these three groups (p>0.05). Balance improvement was observed in rats with exercise and olive oil consumption compared to the parkinsonian group (p=0.001).

    Conclusion

    8 weeks of combined resistance-aerobic training causes a significant increase in the expression level of AKT and PINK1 genes and a decrease in the expression level of caspase-3 and P53 genes in Parkinsonian rats. Also, this type of exercise, along with the consumption of olive oil improves balance in Parkinsonian rats.

    Keywords: Parkinson's, Aerobic Resistance Training, AKT, PINK1, Caspase 3, P53
  • Sajjad Kermani, Asieh Abbassi Daloii *, Ahmad Abdi, Ayoub Saeidi Pages 280-292
    Background & objectives

     

    Recent evidence suggests that bone morphogenetic proteins (BMPs) are involved in regulating of adipose tissue. This study aimed to evaluate the effect of three resistance training methods on bone morphogenetic protein 2 and lipid profile in obese men.

    Methods

    In a semi-experimental trial, 44 obese men (23-32 years) were selected and randomly divided into four groups, including control, interval resistance training, traditional resistance training and circuit resistance training. Interval, traditional and circuit resistance training performed with an intensity of 50% of maximum repetition and active rest, 3-time sessions per week for 12 weeks. Serum BMP-2 levels were measured using an ELISA kit. Data were analyzed using paired t-test, one-way analysis of variance and Tukey post hoc test at the p<0.05.

    Results

    The results showed that interval, traditional and circuit resistance training were associated with a significant decrease in bone morphogenetic protein 2 (BMP-2), LDL, cholesterol and triglyceride concentrations in interval, traditional and circuit resistance training groups, and also a significant increase in HDL concentration in interval and circuit resistance training groups in comparison with the pretest (p<0.001). BMP-2 levels were significantly lower in the interval resistance training group than in the traditional resistance training group (p<0.001). The HDL and LDL, cholesterol and triglycerides levels in obese men in the interval and circuit resistance training groups were significantly higher and lower than in the interval resistance training group, respectively (p<0.001).

    Conclusion

    12 weeks of the interval, circuit and traditional resistance training were associated with decreased BMP-2 and improved lipid profile in obese men, and interval resistance training may be more effective on BMP-2 and lipid profile in obese men.

    Keywords: Resistance Training, Adipose Tissue, BMP-2, Lipid Profile
  • Mohammad Rasoul Mirzaei, Shahram Gholamrezaei *, Ramin Shabani Pages 293-305
    Background & objectives

     

    The increase of Bnip3 and Parkin plays an important role in maintaining mitochondrial function and inhibiting ROS. A correlation was observed between the mitochondrial respiratory capacity and the subjects' mRNA levels of Bnip3 and Parkin proteins as a result of exercise, which shows the significant role of mitochondrial dynamics on the improvement of respiratory capacity. This study aimed to investigate the effect of eight weeks of high-intensity interval training and curcumin supplementation on Bnip3 and parkin mitochondrial gene expression levels in cardiomyocytes of male heart attack model rats.

    Methods

    In this experimental study, 32 male Wistar rats were subjected to myocardial infarction using intraperitoneal injection of isoproterenol (100 mg/kg for two consecutive days) and, after confirmation of infarction (troponin measurement), randomly divided into four groups; Control, high-intensity interval training, curcumin (pure curcumin 15mg and dimethyl sulfoxide with a concentration of 10% per kg of body weight five days a week by gavage) and combination group (supplement+exercise).The exercise and combination groups were subjected to high-intensity interval training (10 bouts of four-minute activity with an intensity of 85-90% VO2max) for eight weeks. Bnip3 and Parkin gene expression levels were obtained using the Real-time PCR method. The data were analyzed using the Kolmogorov-Smirnov test and one-way analysis of variance.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the mean of the groups in Bnip3 and parkin gene expression levels. The results of Tukey's test showed that the expression level of Bnip3 and Parkin genes was higher in the intense interval training and exercise-supplement groups than in the control and supplement groups. There was no significant difference between the supplement and control groups; in fact the use of curcumin without training did not affect Bnip3 and PARKIN gene expression levels compared to the control group.

    Conclusion

    This study shows that intermittent exercise and curcumin consumption have a protective effect on mitochondrial quality during infarction.

    Keywords: Interval Training, Curcumin, Heart Attack, Bnip3 Gene Expression, Parkin
  • Neda Mohammadpour *, Nasrin Foladi, Mina Asadi Pages 306-313
    Background & objectives

     

    To deal with the more and sudden prevalence of covid-19, dentists should be aware of recent developments, especially the guidelines for the prevention of covid-19. This study aimed to assess of compliance with guidelines about the prevention of covid-19 in the dental setting in Ardabil city in 2022.

    Methods

    This cross-sectional (descriptive-analytical) study was conducted in the period from May to August 2022. In this study, 254 general and specialist dentists were examined using full-census sampling. The tool for collecting information was a researcher-made questionnaire that was valid and reliable based on the country's guidelines, which included 6 demographic and 41 questions related to compliance with the instructions related to the prevention of covid-19. After collecting the data, they were classified and analyzed using the chi-square and Fisher's exact test. SPSS software version 26 was used for data analysis. The acceptable error level was considered 0.05.

    Results

    The survey results showed that the rate of compliance with guidelines about the prevention of covid-19 in the index of patient management before treatment was estimated at 45%, in the index of required equipment and personal protection requirements were 72.42%, and in the index of required therapeutic action during the pandemic was 42.81%. There was a significant difference in compliance with the guidelines related to the prevention of covid-19 based on education and work history (p<0.05). However, there was no significant difference in compliance with the guidelines related to the prevention of covid-19 based on gender, age, marital status, and history of corona infection.

    Conclusion

    The level of compliance with the guidelines related to the prevention of covid-19 in the dental centers of Ardabil city was at an average level and was influenced by factors such as the dentist's education and work history.

    Keywords: Coronavirus, Dental Education, Dental Health Services, Patient Management